Instituut Kosmos Instituut Kosmos, gevestigd in Eindhoven en Maastricht
Afdrukken

Opleiding Pedicure

pedicure
Dag of avondopleiding in 10 maanden.
Diverse dag- of avond programma's mogelijk. U kunt ook thuis studeren in combinatie met 14 lesmodules praktijk. Haal binnen een studiejaar het diploma in 7-9 maanden. Wij stemmen ons lesprogramma af op uw studiemogelijkheden.

Dag- en avondopleiding in Eindhoven op maandag.
Dagopleiding in Maastricht op maandag.
Praktijkdagen thuisstudie op maandag 

Praktijkdagen in Kapel Avezaath (Tiel) op woensdag. 

                                                 

 

Klik hieronder op één van de tabbladen voor meer informatie over deze opleiding.

 

Algemeen

Algemeen

Wij zijn een particulier opleidingsinstituut met vestigingen in Eindhoven, Maastricht en Kapel-Avezaath (Tiel). Sedert 1985 verzorgen wij erkende opleidingen voor huid- en lichaams-verzorgende en welzijnsbevorderende beroepen voor jongeren en volwassenen. Instituut Kosmos verzorgt deeltijdopleidingen voor het Branchediploma Pedicure voor overdag, in de avonduren of de mogelijkheid tot het volgen van een thuisstudieprogramma voor de theorieonderdelen in combinatie met praktijklessen op school.

Wij staan garant voor een gedegen beroepsgerichte opleiding waarin naast het verkrijgen van de kennis en vaardigheden voor het vakgebied en het ondernemerschap, extra persoonlijke aandacht wordt gegeven aan de professionele attitude en vorming van onze studenten.

In onze leeromgeving is de reële beroepspraktijkuitoefening het uitgangspunt. Wij vinden het belangrijk dat onze studenten kunnen werken aan de vervulling van hun ambities en gedurende het opleidingstraject een portfolio en beroepshouding ontwikkelen waarmee zij straks succesvol kunnen doorstuderen, een droombaan vinden of als ondernemer aan de slag kunnen gaan.

Contextrijk leren en werken aan opdrachten van en in de praktijk zijn hierbij cruciaal. Instituut Kosmos volgt de ontwikkelingen en veranderingen in het beroepenveld intensief. Wij participeren in de overlegorganen en werkgroepen van de diverse branche- en vakgerichte beroepsorganisaties en houden ons op de hoogte van de ontwikkelingen in het beroepenveld en de eisen die aan het beroepsonderwijs worden gesteld.

Klik bovenaan deze tekst op een volgende tab voor meer informatie: Introductie, Programma, Vooropleiding & Kosten, Locaties en Data, Veel gestelde vragen, Vervolg cursussen

Introductie

Introductie

Het beroepsmatig handelen van de pedicure is gericht op de verzorging van: voetnagels, voethuid en voetstand en het verhelpen van aandoeningen daarvan. De hoofdtaken worden onderscheiden naar een verzorgende taak, adviserend taak, verwijzende en signalerende taak, hulpverlenende taak ( E.H.B.O. in de praktijk v.d. voetverzorger). De verzorging gebeurt met behulp van instrumenten, medicamenten, protectieve-, preventieve- en cosmetische technieken en vrij in de handel verkrijgbare hulpmiddelen.

De pedicureopleiding geeft mogelijkheden tot het uitoefenen van een veelzijdig en boeiend beroep. Het toekomstperspectief is goed. Door de sterke vergrijzing doet de oudere mens steeds vaker een beroep op de gespecialiseerde voetverzorging door een gediplomeerd (Medisch) Pedicure.

Wat doe je?

Als pedicure los je niet alleen de ontstane ongemakken op, maar help je ook in het voorkomen ervan. De hedendaagse, goed opgeleide vakvrouw (of -man) kan haar cliënten daarover uitgebreid adviseren. Niet alleen over de manier waarop men de voeten het beste kan verzorgen, maar ook over de aanschaf van (sport) schoenen of over de lichaamshouding. Daarnaast kan zij/hij klachten of aandoeningen signaleren die mogelijk behandeling behoeven door een arts of andere discipline.

Wat moet je kunnen?

Je moet als pedicure natuurlijk goed zijn in je vak, maar je moet ook goed met mensen en collega´s kunnen omgaan. Je moet zelfstandig, zorgvuldig en hygiënisch kunnen werken. Je neemt eerst een anamnese af en bekijkt vervolgens nauwkeurig de huid en nagels van de voeten. Voor optimale hygiëne worden de gedesinfecteerd. De behandeling bestaat onder meer uit het weghalen van eelt en likdoorns, het op de juiste manier knippen van teennagels, het verzorgen van de zijkanten van de nagels en het polijsten van de nagelplaat. Daarbij wordt gebruik gemaakt van instrumenten en apparatuur waarmee de cliënt snel en vrijwel pijnloos wordt geholpen. Als de conditie van voet en been het toelaat, is een afronding van de behandeling met een ontspannende massage mogelijk.

Waar werk je?

Als (medisch) pedicure kun je op allerlei plekken gaan werken. Je kunt als zelfstandig ondernemer je eigen praktijk starten of in loondienst gaan werken bij een bedrijf, groepspraktijk, zorgcentrum of resort. Je verricht vaak ook receptiewerkzaamheden, bijv. afspraken plannen, telefoon beantwoorden, voorraden bestellen, betalingen ontvangen, etc. Je houdt ook de praktijk, de werkplek en de instrumenten schoon en netjes en je houdt de cliëntgegevens bij.

Klik bovenaan deze tekst op een volgende tab voor meer informatie: Introductie, Programma, Vooropleiding & Kosten, Locaties en Data, Veel gestelde vragen, Vervolg cursussen

Programma

Programma

BRANCHEDIPLOMA PEDICURE 

Deeltijdstudenten voor het branchediploma Pedicure doorlopen het opleidingsprogramma op basis van het kwalificatiedossier Pedicure. Men hoeft bij de brancheopleiding geen externe stage te doorlopen en geen examens Rekenen en Nederlandse taal te doen. Het lesprogramma omvat de volgende onderdelen:  

Theorie

 • Algemene anatomie en fysiologie
 • Specifieke anatomie en pathologie
 • Praktijktheorie pedicure
 • Praktijkcasus 
 • Ondernemen

Kerntaken en werkprocessen branchediploma

Kerntaak 1.     Een basispedicurebehandeling uit voeren.

1.1       Bereid behandeling voor en ontvangt de cliënt
1.2       Maakt een behandelplan op basis van anamnese en voetonderzoek
1.3       Voert een behandeling uit
1.4       Adviseert en bevordert de verkoop van producten / diensten
1.5       Rondt behandeling af en adviseert

Kerntaak 2.    Voorbereiden op het zelfstandig ondernemerschap.

2.1       Bereid zich voor op het plan voor de start van een bedrijf 
2.2       Bereid zich voor op de bedrijfsvoering
2.3       Bereid zich voor op de promotie van een bedrijf

Toetsing en examinering

Al onze examens worden ingekocht van en afgenomen door een extern crebo-erkende exameninstantie. De toetsen en examens worden afgenomen op de locatie van de school.
Indien men beschikt over het diploma schoonheidsspecialist heeft men vrijstelling voor sommige theorieonderdelen.   

4 theorietoetsen
1 beoordeling portfolio ondernemen
1 proeve van bekwaamheid voetbehandeling uitvoeren

Als alle formele theorietoetsen, proeve van bekwaamheid en beoordeling portfolio met voldoende zijn afgesloten ontvangt men het erkende diploma Pedicure (Provoet).

Klik bovenaan deze tekst op een volgende tab voor meer informatie: Introductie, Programma, Vooropleiding & Kosten, Locaties en Data, Veel gestelde vragen, Vervolg cursussen

Vooropleiding & Kosten

Vooropleiding en kosten

Vooropleiding

Bent u reeds in bezit van een MBO-diploma niveau-3, dan kunt u voor sommige onderdelen vrijstelling verkrijgen.

Voor de deeltijdstudie Branchediploma Pedicure gelden geen vooropleidingseisen, belangrijker dan uw diploma zijn uw motivatie en doorzettingsvermogen.

Kosten

Vraag de informatiebrochure aan voor meer informatie over de opleiding en het kostenplaatje. via www.instituut-kosmos.nl/brochure-aanvragen.

Klik bovenaan deze tekst op een volgende tab voor meer informatie: Introductie, Programma, Vooropleiding & Kosten, Locaties en Data, Veel gestelde vragen, Vervolg cursussen

Locaties en Data

Locaties en Startdata

Contactgegeven

Postadres
Stichting Opleidingsinstituut Kosmos
Postbus 289
6130 AG Sittard

Hoofdvestiging Eindhoven (correspondentie via postadres)
St.Opleidingsinstituut Kosmos
Schootsestraat 14, 5616 RD Eindhoven

Dependance Maastricht
St.Opleidingsinstituut Kosmos (correspondentie via postadres)
Sint Annalaan 60, 6217 KC Maastricht
De school is gehuisvest in gebouw de Werkplaats.

Dependance Tiel (correspondentie via postadres)
St. Opleidingsinstituut Kosmos , Provinciale weg 3, 4013 CL Kapel Avezaath
De school is gehuisvest in gebouw Megapoint.

Gelieve bij correspondentie bij voorkeur gebruik te maken van de e-mail mogelijkheid. Vanwege het lesprogramma zijn we niet altijd telefonisch bereikbaar

KvK nummer: 17173692
IBAN: NL37ABNA0403520282
BIC: ABNANL2A
Website: www.instituut-kosmos.nl
E-mail:
Telefoon: 040-2454582 
   
   

Let op:

Gelieve bij correspondentie bij voorkeur gebruik te maken van de e-mail mogelijkheid. Vanwege het lesprogramma zijn we niet altijd telefonisch bereikbaar

Startdata Pedicure (tussentijds instromen is mogelijk in onderling overleg, de thuisstudie kan direct starten)

Locatie

Opleiding

Introductie

1ste lesdag

uur 

Eindhoven

 

 

 

   

         
 

PED-dag

Maandag  om de andere week

Maandag  

9:00

 

PED-avond

Maandagavond  

Maandagavond  

  19:00

  Thuisstudie  Praktijkdagen op maandag om de andere week  Maandag        9:00-15:00

Jaargang

2017-2018

Wij stemmen ons lesprogramma af met uw studiemogelijkheden

Tussentijds instromen mogelijk, u doorloopt altijd het volledige lesprogramma

 

         

Maastricht

 

  

 

  

 

PED-dag

Maandag  

Maandag  

  9:00

  Thuisstudie  Praktijkdagen maandag om de andere week  Maandag       9:00-15:00

Jaargang

2017-2018

Wij stemmen ons lesprogramma af op uw studiemogelijkheden  

Tussentijds instromen in overleg

 

         

Tiel

PED-dag

Woensdag  

woensdag

 10:00-14:00    

  Thuisstudie  Praktijkdagen op woensdag om de andere week  woensdag   10:00-14:00

Jaargang

2017-2018

wij stemmen ons lesprogramma af op uw studiemogelijkheden   

Tussentijds instromen in overleg

 

Klik bovenaan deze tekst op een volgende tab voor meer informatie: Introductie, Programma, Vooropleiding & Kosten, Locaties en Data, Veel gestelde vragen, Vervolg cursussen

Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen

Wanneer zijn er open dagen, moet ik me daarvoor aanmelden?

Op onze website vindt u steeds de eerste volgende open dagen, u hoeft zich daarvoor niet aan te melden. U kunt vrijblijvend de open dagen bezoeken. Wij hebben op elke open dag altijd een persoonlijk gesprek met u.

Kan ik ook een persoonlijke afspraak maken?

U kunt altijd (liefst per mail) een persoonlijke afspraak maken. Wij nemen dan hiervoor met u contact op. Vermeld in uw mail altijd uw telefoonnummer en tijd waarop u bereikbaar bent.

Hoe meld ik me aan voor de opleiding?

Voor de opleiding kunt u zich online aanmelden via onze website www.instituut-kosmos.nl/inschrijven. U ontvangt dan van ons een bevestiging en informatie over het vervolgtraject.

Wanneer starten de opleidingen?

Bij alle opleidingen is tussentijdse instromen is mogelijk.

Zijn de opleidingen erkend?

Onze Brancheopleiding pedicure wordt erkend door de brancheorganisatie Provoet. Het Branchediploma Pedicure wordt uitgegeven door een Crebo-erkende exameninstelling.

Kan ik studiefinanciering krijgen?

Deeltijdopleidingen zoals voor het branchediploma pedicure komen niet in aanmerking voor studiefinanciering/-lening

Hoe wordt geëxamineerd?

Toetsen en examens worden ingekocht bij en afgenomen door een extern crebo-erkende exameninstelling: Deze vinden plaats op de locatie van de school. Toetsen en examens worden meerdere keren per jaar afgenomen. De examengelden worden per examen verrekend.

Gelden opleidingskosten per jaar of voor de gehele geplande looptijd van de studie?

De opleidingskosten gelden voor de gehele duur van de eenjarige of tweejarige opleiding. Bij verlenging van de studieduur kunnen extra lesgelden worden berekend. De opleidingskosten kunnen in termijnen voldaan worden.

Moet ik boeken en materialen zelf bestellen?

In de pakketkosten zijn alle benodigde boeken en materialen inbegrepen. De school zorgt er voor dat u deze bij aanvang van de studie ontvangt.

Kan ik op school ook producten kopen?

De school heeft een groothandel waar studenten tegen gereduceerd tarief producten kunnen aanschaffen.

Is het dragen van beroepskleding tijdens de lessen verplicht?

Tijdens de lessen bent u verplicht de vereiste beroepskleding te dragen. U kunt deze bij de introductie van de opleiding uitzoeken en bestellen.

Waar kan ik mijn auto kwijt?

Er is in de buurt van de school voldoende onbetaalde parkeergelegenheid.

Is de school bereikbaar voor openbaar vervoer?

Er stoppen verschillende buslijnen voor of in de buurt van de school.

Klik bovenaan deze tekst op een volgende tab voor meer informatie: Introductie, Programma, Vooropleiding & Kosten, Locaties en Data, Veel gestelde vragen, Vervolg cursussen

Vervolg cursussen

Vervolgopleidingen

Medisch Pedicure

Bent u in bezit van het diploma Pedicure dan kunt u zich verder bekwamen voor de het diploma Medisch Pedicure. Met de opleiding medisch Pedicure beschikt u over de benodigde kennis en vaardigheden om specialistische behandelingen te kunnen uitvoeren.

De opleiding Medisch Pedicure omvat de volgende modules:

 • Screenen van de (potentiële ) risicovoet
 • Richtlijnen en code van de voetverzorger
 • Voetverzorging bij ouderen, bij verwaarlozing en bij spasticiteit
 • Voetverzorging bij Diabetici en bij Reumapatiënten
 • Nagelreparatie, nagelbreuk, ortheses en antidruktechnieken
 • Ondernemen in de Pedicurepraktijk

De examens worden afgenomen door een crebo/Kiwa erkend extern examenbureau.

Combinatieopleidingen

De opleiding Pedicure (zowel in voltijd als deeltijd) kan gelijktijdig in combinatie met de opleiding Schoonheidsspecialist, Allround Nagelstylist en Beenharsen voor pedicures gevolgd worden, zowel overdag als in de avonduren.

Klik bovenaan deze tekst op een volgende tab voor meer informatie: Introductie, Programma, Vooropleiding & Kosten, Locaties en Data, Veel gestelde vragen, Vervolg cursussen

Module kenmerken

Module kenmerken

BRANCHEDIPLOMA PEDICURE

 • Beroepsopleiding erkend door branchevereniging Provoet
 • Branche kwalificatiedossier Voetzorg Pedicure en Medisch Pedicure KOC 2014
 • Examinering door extern crebo-erkende exameninstelling
 • Startmomenten opleiding in overleg
 • 1 jarige dagopleiding, met 1 lesdag op maandag , om de andere week (twee-wekelijks)
 • 1 jarige avondopleiding, met 1 lesavond op maandag, elke week (wekelijks)
 • Thuisstudie in combinatie met 10 praktijkdagen in 6-8 maanden 
 • Locaties: Eindhoven, Maastricht en Kapel Avezaath (Tiel)

Klik bovenaan deze tekst op een volgende tab voor meer informatie: Introductie, Programma, Vooropleiding & Kosten, Locaties en Data, Veel gestelde vragen, Vervolg cursussen

 

Vraag de brochure aan Inschrijven Opendagen Contact opnemen